Υλικά για την μαρινάδα: 

  • 2-3 στήθη κοτόπουλου (περίπου 700γρ)
  • 1 κλωνάρι λεμονόχορτο (lemongrass)
  • 1 κομματακι φρέσκο galangal (1εκ.)
  • 2 κτγ ζάχαρη καστανή
  • 1 κτγ κύμινο
  • 1 κτγ κουρκουμά ή κάρι 
  • 1/2 κτγ σπόρους κόλιανδρου σε σκόν
  • 1 κτγ αλάτι
  • 250γρ. γάλα καρύδας + 2 κτσ λάδι
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 12-15 σουβλάκια  (καλαμάκια)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα σουβλακια:

Κόβετε το κοτόπουλο σε 12-15 μακρόστενες λωρίδες. Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος του λεμονόχορτου και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο. Βάζετε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά της μαρινάδας (εκτός από το κοτόπουλο) και τα πολτοποιείτε. Ανακατέυετε  το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και το βάζετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα μουλιάζετε τα ξυλάκια σε νερό για 10 λε΄πτά για να μην καούν κατά το ψήσιμο και περνάτε μια λωρίδα κοτόπουλο σε κάθε ξυλάκι. Τα βάζετε σε ταψάκι στρωμμένο με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο ή στο γκριλ για 10-15 λεπτά.


Υλικά για τη σάλτσα φιστικιού:

  • 4 κτσ φυστίκια αλατισμένα
  • 2 κλωνάρια λεμονόχορτο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κτγ κουρκουμά
  • 1κτσ ζάχαρη καστανή
  • 1κτγ σάλτσα ψαριού 
  • 1 κτσ έτοιμη σάλτσα τσίλι 
  • 4 κτσ νερό 
  • 125ml γάλα καρύδας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζετε τα φυστίκια στο μούλτι και τα βάζετε σ' ένα μπωλάκι. Καθαρίζετε και πετάτε το εξωτερικό σκληρό μέρος από τα λεμονόχορτα και ψιλοκόβετε το υπόλοιπο. Βάζετε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα ψιλοκομμένα λεμονόχορτα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρετε το μείγμα για 5 λεπτά. Προσθέστε τα φυστικια, τη ζάχαρη, τη σάλτσα ψαριού, το χυμό λάιμ, το νερό και το γάλα καρύδας. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατα διαστήματα για περίπου 10 λεπτά.