Η διαφορά μεταξύ noodles ρυζιού και Glass noodles
Η διαφορά μεταξύ noodles ρυζιού και glass noodles
Μας ρωτούν συνέχεια ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων ζυμαρικών. Από έξω μοιάζουν πολύ. Και τα δύο είναι λευκά έως ελαφρώς διαφανή, επιμήκη και έχουν διαφορετικά πάχη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές διαφορές που ξεχωρίζουν σαφώς τα noodles ρυζιού από τα noodles glass.
Αν έχετε ήδη περιηγηθεί στην κατηγορία noodles ρυζιού, θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες noodles ρυζιού. Συνήθως γίνεται διάκριση μεταξύ των στρογγυλών, μακριών νουντλς ρυζιού, του βιετναμέζικου μπουν (η συσκευασία συνήθως λέει Bún Tươi) και των επίπεδων νουντλς ρυζιού Phở. Εν ολίγοις, τα noodles ρυζιού αποτελούνται μόνο από ρυζάλευρο, νερό και μερικές φορές λίγο αλάτι, ενώ τα glass noodles αποτελούνται κυρίως από άμυλο και νερό. Ωστόσο, ο τύπος του αμύλου ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα και τον τύπο των glass νουντλς (περισσότερα για αυτό στην ενότητα με τα glass ζυμαρικά).
Νουντλς ρυζιού - Μπουνί για σούπες, ως συνοδευτικό ή ως γέμιση
Το Bún έρχεται σε διαφορετικά πάχη. Το ελαφρώς πιο λεπτό κουλούρι χρησιμοποιούνται συνήθως ως συνοδευτικό ή γέμιση. Μπορείτε να τα φάτε με τον κλασικό τρόπο με ψητό κρέας (Bún Thịt Nướng) ή σε ένα μπολ με τραγανά σπρινγκ ρολς (Bún Chả Giò). Χρησιμεύουν ως γέμιση στα δημοφιλή καλοκαιρινά ψωμάκια. Αυτά τα πιάτα σερβίρονται με πολλά φρέσκα ασιατικά βότανα, όπως κόλιανδρο και βασιλικό της Ταϊλάνδης. Η τελευταία πινελιά είναι μια σπιτική σάλτσα ψαριού με λάιμ και τσίλι, ως ντρέσινγκ για τα μπολ με χυλοπίτες ρυζιού ή ως ντιπ για τα καλοκαιρινά ψωμάκια.
Για να διευκολύνετε τη μερίδα noodles ρυζιού για καλοκαιρινά ψωμάκια, δοκιμάστε βιετναμέζικα noodles ρυζιού Bánh Hỏi. Αυτά είναι ήδη προδιαμορφωμένα σε πρακτικά ορθογώνια και ταιριάζουν τέλεια σε ένα spring roll.
Τα πιο χοντρά noodles ρυζιού χρησιμοποιούνται για σούπες. Για παράδειγμα, το παγκοσμίου φήμης Bún Bò Huế, το οποίο προέρχεται από την πρώην αυτοκρατορική πόλη Huế του Βιετνάμ, σερβίρεται παραδοσιακά με πιο χοντρά νουντλς ρυζιού. Ο δυνατός ζωμός, το αρωματικό λεμονόχορτο και το τρυφερό βοδινό κρέας κάνουν αυτή τη σούπα ένα από τα πολλά εθνικά πιάτα του Βιετνάμ.
Flat noodles ρυζιού - Phở για σούπες ή για τηγάνισμα
Μάλλον γνωρίζετε ήδη την ομώνυμη σούπα Phở Bò, που έχει κατακτήσει τον κόσμο τα τελευταία χρόνια με τον δυνατό ζωμό μοσχαρίσιου, το άρωμα της κανέλας και του αστεριού γλυκάνισου και τα φρέσκα μυρωδικά. Τα συνοδευτικά Phở noodles είναι φυσικά απαραίτητα και δίνουν στη σούπα μια συγκεκριμένη μπουκιά χάρη στο σχήμα των noodles. Τα Phở noodles είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά πλάτη, τα οποία μπορούν να διαβαθμιστούν σε 10mm, 5mm, 3mm και 1mm. Γενικά, τα λεπτότερα επίπεδα noodles ρυζιού 1mm έως 3mm χρησιμοποιούνται για σούπες και 5mm έως 10mm για τηγανητά noodles. Υπάρχει επίσης ένα πολύ διάσημο πιάτο εδώ που αποτελείται από τηγανητά noodles ρυζιού. Δεν μιλάμε για τίποτα άλλο από το Thai Pad Thai! Αυτό το κλασικό φαγητό του δρόμου είναι απλά ότι πρέπει να δοκιμάσετε όλοι. Ο συνδυασμός από τηγανητό flat noodles ρυζιού, αυγό, τόφου, γαρίδες ή κοτόπουλο και η γλυκόξινη σάλτσα tamarind το καθιστούν ένα αποκορύφωμα της ταϊλανδέζικης κουζίνας.
Διαφορές στα Glass νουντλς
Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα glass ζυμαρικά διαφέρουν ως προς τον τύπο αμύλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους. Επιπλέον, είναι πιο ελαστικά από τα noodles ρυζιού και συνήθως μαγειρεύουν πολύ λιγότερο χρόνο. Τα glass νουντλς που ίσως γνωρίζετε από ταϊλανδέζικα ή βιετναμέζικα εστιατόρια παρασκευάζονται κυρίως από άμυλο mung bean, γι' αυτό και είναι γνωστά και ως "φιδές mung bean". Τα νουντλς συχνά αναφέρονται απλώς ως φιδέ ή miến (Βιετναμέζικα). Σε αντίθεση με αυτήν την παραλλαγή της Νοτιοανατολικής Ασίας, υπάρχουν επίσης ελαφρώς παχύτερα κορεάτικα ζυμαρικά glass (Minsok ή Dangmyeon). Το άμυλο γλυκοπατάτας χρησιμοποιείται κυρίως για αυτά τα glass ζυμαρικά.
Glass νουντλς ως σαλάτα, ως γέμιση ή για τηγάνισμα
Τα glass νουντλς, όπως τα νουντλς ρυζιού, είναι πολύ ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά διαφορετικά πιάτα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορείτε να φτιάξετε μια ταϊλανδέζικη Glass σαλάτα με noodle, γνωστή και ως Yam Wun, με φρέσκα βότανα και μαγειρεμένες γαρίδες. Ένα πικάντικο dressing με λίγο λάδι τσίλι, λάιμ και σάλτσα ψαριού δίνει στη σαλάτα την κορωνίδα της. Προτείνουμε τη Glass σαλάτα με χυλοπίτες για τις ζεστές μέρες που σας αρέσει να φάτε κάτι ελαφρύ. Ωστόσο, είναι γεμάτο γεύση!
Τα ζυμαρικά glass μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως γέμιση. Για παράδειγμα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των βιετναμέζικων σπρινγκ ρολς. Εκτός από τον κιμά, τα καρότα και τις μόρπες, στη γέμιση αναμιγνύονται μουσκεμένα glass νουντλς σε κομμάτια 2-3 εκ. Αυτά εξασφαλίζουν επιπλέον σταθερότητα της γέμισης και μεγάλη συνοχή στο σπρίνγκ ρολό. Κίνδυνος! Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τα ζυμαρικά glass με τα ζυμαρικά ρυζιού επειδή τα καλοκαιρινά ρολά περιέχουν νουντλς ρυζιού.
Για τηγάνισμα προτείνουμε το κορεάτικο minsok, με το οποίο μπορείτε να μαγειρέψετε ένα κλασικό japchae. Αυτό το πιάτο ζυμαρικών συνδυάζει ψιλοκομμένα καρότα, πιπεριές, φρέσκο σπανάκι και αυγό με ελαφρώς πιο παχύρρευστα glass νουντλς. Είναι καρυκευμένο μόνο με σάλτσα σόγιας και καβουρδισμένο σησαμέλαιο. Είναι ένα υπέροχο πιάτο που μαγειρεύεται γρήγορα και περιέχει πολλά λαχανικά.
Αφήστε ένα σχόλιο