Το Yakisoba (Ιαπωνικά: 焼きそば) ή stir-fried noodle είναι ένα ιαπωνικό πιάτο στο οποίο τα βρασμένα νουντλς, τα λαχανικά και το κρέας τσιγαρίζονται. Το Soba παρασκευάζεται από φαγόπυρο, αλλά τα noodles που χρησιμοποιούνται για το yakisoba είναι φτιαγμένα από αλεύρι σίτου, επομένως είναι παρόμοια με τα noodles udon. Αυτό το πιάτο εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πάγκους τροφίμων στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Το Yakisoba τρώγεται συχνά ως βασικό φαγητό ή συνοδευτικό πιάτο στην Ιαπωνία, και υπάρχει επίσης ένα πιάτο που ονομάζεται Ψωμί Yakisoba, το οποίο είναι ένα κουλούρι χοτ-ντογκ με yakisoba και στη συνέχεια μαγιονέζα και τουρσί τζίντζερ με γαρνιτούρα. Το ψωμί Yakisoba είναι επίσης ένα φαγητό που μπορείτε να βρείτε εύκολα σε τοπικά φεστιβάλ και ψιλικατζίδικα. Από την άλλη, υπάρχει ένα πιάτο που ονομάζεται yaki udon, το οποίο φτιάχνεται αντικαθιστώντας τα noodles yakisoba με noodles udon. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται συνήθως στο Kitakyushu και το Kokura στο νομό Fukuoka.


Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το soba, ένα noodle από φαγόπυρο, μετά την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της οικονομίας. Η αρχική σόμπα ήταν χυλοπίτες από φαγόπυρο, αλλά κατά τη διάρκεια του πολέμου, η σόμπα αλεσμένη με φαγόπυρο ήταν σπάνια, έτσι χρησιμοποιήθηκαν κινέζικα νουντλς από σιτάρι. Σε αντίθεση με τη σόμπα, όπου τα ζυμαρικά βυθίζονται σε καρυκεύματα, ξαναγεννήθηκε με τηγάνισμα χυλοπίτες και καρύκευμα μαζί, και σε αυτή τη διαδικασία, προστέθηκε μεγάλη ποσότητα λαχανικών για να αυξηθεί η ποσότητα.



 Για 1 Άτομο Χρόνος Προετοιμασίας 20 Λεπτά


Συστατικά

noodles yakisoba 120 γρ

καρότα 40 γρ

λάχανο 70 γρ

γαρίδες μικρές

μπέικον 50 γρ

Λίγο τζίντζερ τουρσί

[καρύκευμα] μαύρο πιπέρι 1 κουτ

[καρύκευμα] σάλτσα yakisoba 2~3 κ.σ

[καρύκευμα] μαγειρικό λάδι 1 κ.γ


Παρασκευή


Βράζουμε τα noodles yakisoba σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά και το μπέικον σε μπουκιές.

Τηγανίζουμε πρώτα το μπέικον και τις γαρίδες μαζί σε ένα τηγάνι. Όταν οι γαρίδες είναι μισοβρασμένες, προσθέτουμε τα καρότα και τα άλλα λαχανικά και τα τηγανίζουμε με τη σειρά του κρέατος→ λαχανικά

Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι και αλατοπιπερώνουμε με σάλτσα σόγιας. Προθερμάνετε επίσης τη σάλτσα yakisoba. Έχει πολύ καλύτερη γεύση.

Αφαιρούμε για λίγο τα παραπάνω τσιγαρισμένα υλικά, το ζεσταίνουμε ξανά με λάδι και μετά προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις τσιγαρίζουμε. Όταν τα νουντλς είναι αρκετά ψημένα, τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι τα τηγανισμένα λαχανικά και το κρέας που έχουν προηγουμένως ανακατευτεί και πασπαλίζουμε με τη σάλτσα yakisoba και τη σάλτσα Worcestershire.

Κορυφή Katsuobushi και μαγιονέζα αν σας αρέσει.