Πάπια Πεκίνου: Η Αυθεντική Κινέζικη Συνταγή

Εισαγωγή

Η Πάπια Πεκίνου είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της κινεζικής κουζίνας, γνωστή για την τραγανή της πέτσα και την ζουμερή της σάρκα. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή σας καθοδηγεί μέσα από τα βήματα για να φτιάξετε μια αυθεντική Πάπια Πεκίνου που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Συστατικά

  • 1 ολόκληρη πάπια (περίπου 2-2.5 κιλά)
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πέντε μπαχαρικά (five spice powder)
  • 5-6 πράσινα κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια
  • 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • Ατμιστές πιτούλες (mandarin pancakes) για το σερβίρισμα

Οδηγίες Προετοιμασίας

  1. Προετοιμασία της Πάπιας:

    • Ξεπλύνετε καλά την πάπια και αφαιρέστε τα περιττά λίπη. Στεγνώστε την πάπια με χαρτί κουζίνας. Αναμείξτε το μέλι, το ξύδι ρυζιού, και τη σάλτσα σόγιας σε ένα μπολ και αλείψτε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της πάπιας.
    • Αφήστε την πάπια να στεγνώσει στον αέρα για τουλάχιστον 4-5 ώρες ή κατά προτίμηση όλη τη νύχτα.
  2. Μαγείρεμα της Πάπιας:

    • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C. Τοποθετήστε την πάπια σε μια σχάρα πάνω από ένα ταψί με νερό για να συγκεντρώσετε το λίπος που θα στάζει.
    • Ψήστε την πάπια για 1 ώρα και 30 λεπτά, γυρνώντας την κάθε 30 λεπτά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να γίνει τραγανή η πέτσα της.
  3. Ετοιμασία της Σάλτσας:

    • Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το σησαμέλαιο και σοτάρετε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μυρίσουν. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει.
    • Ρίξτε το μείγμα της σάλτσας σόγιας και πέντε μπαχαρικά και ανακατέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  4. Σερβίρισμα:

    • Κόψτε την πάπια σε λεπτές φέτες και σερβίρετε με τα πράσινα κρεμμύδια, το αγγούρι, και τις ατμιστές πιτούλες. Αλείψτε κάθε πιτούλα με λίγη από τη σάλτσα πριν τοποθετήσετε τα κομμάτια της πάπιας.
    • Τυλίξτε τις πιτούλες και απολαύστε την αυθεντική γεύση της Πάπιας Πεκίνου.

Συμβουλή Μαγειρικής

Για ακόμα πιο τραγανή πέτσα, μπορείτε να στεγνώσετε την πάπια σε ανεμιστήρα για μερικές ώρες πριν την αλείψετε με το μείγμα του μελιού.